keskiviikko 7. syyskuuta 2022

Matkailua vai lomailua?

Monesti kuulen ihmisten puhuvan matkustamisesta, reissaamisesta ja unelmien lomamatkoista. Toiselle matkustaminen on päivän kestävä risteily Viroon, kun taas toiselle reppureissu Balille. Onko näissä eroa? Tai onko matkailu ja lomailu kaksi aivan eri asiaa?

"Toiset ovat arkoja ottamaan vastuuta omasta lomastaan lainkaan ja saavat turvallisuuden tunnetta pakettimatkasta, kun kaikki lomaan liittyvät järjestelyt on hoidettu valmiiksi asti ilman omaa vaivannäköä. Toiset sitten taas eivät valmismatkalle lähtisi vaikka maksettaisiin" toteaa Vesta Box:n kirjoittaja Katriina Tammilehto. 

Monille, varsinkin nuorille matkaajille, pakettimatkat ovat jopa hieman kirosanoja. Niiden kautta ei koeta saavan rahoilleen vastinetta ja jumiutuu helposti esimerkiksi resortiin. Haluankin antaa tähän hieman omaa näkemystäni.

Olen itse nähnyt maailmaa pienestä pitäen. Kävimme paljon perheeni kanssa lomamatkoilla, erityisesti kaukokohteissa. Pakettimatkat ja niiden tarjoamat resortit olivat upeita, viihdyin niissä lapsena erityisen hyvin. Niin viihtyivät myös vanhempamme. Se oli heille loma. Loma kun ei tarvinnut suunnitella, aikatauluttaa tai kokata. Matkaoppaat toivat valmiita ideoita meille aktiviteeteista ja hotellilla sai uida, sekä syödä niin paljon kuin vain maittoi. Eikä kellonajalla ollut väliä. Lapset ja aikuiset lomailivat.

ⓒ Nazar

Kun vartuin vanhemmaksi ja aloin tekemään lomamatkoja ilman vanhempiani, valitsin pakettimatkan. Matka oli Rodokselle, mukavan oloiseen resortiin. Saavuin perille ja olin ottanut itse paikasta jo paljon selvää. Mitä aktiviteetteja haluan tehdä, nähtävyykset jotka haluan nähdä, sekä parhaat ravintolavinkit oli jo takataskussa. Matkaopas tietenkin jälleen toi hotellin aulaan kansion täynnä retkikohteita ja vinkkejä. En tarvinnut niitä. En käyttänyt hotellin ravintolapalveluita, en matkaoppaan vinkkejä tai kysynyt kertaakaan apua matkayhtiöltäni. Halusin nähdä ja kokea itse. Tällöin tajusin, että olin reissussa.

Omatoimimatkalla olisin säästänyt ehdottomasti rahaa. En olisi maksanut palveluista, joita en käyttänyt kertaakaan. En väitä, etteikö pakettimatkalla pääse näkemään kohteita ja tutustumaan kaupunkiin. Koen, että omatoimisuudella niistä saa vain enemmän irti. 

 SOCIALISTA LIFESTYLE HOSTEL

 Olen ehdottomasti sitä mieltä, että joku päivä tulen lähtemään pakettimatkalle. Varmasti silloin, kun olen "se" aikuinen, joka haluaa lomalle ja lomaltaan helppoutta. Välillä taas haluan säästää rahaa, olla itsenäinen ja elää sen mukaisesti kohteessa. 

"Itse sen sijaan näen paikan molemmille tavoille matkustaa, liputan sekä omatoimimatkailun että pakettimatkailun puolesta, sillä molemmissa on sekä plussansa että miinuksensa ja ihan matkan luonteesta riippuu, kummankolaisen matkan puoleen käännyn." Vesta Box 2018

Matkailukin voi olla lomailua ja lomailu matkailua, se on useasti vain asenteesta kiinni.


Kuvat

Nazar 2022, Pegasus Resort, https://www.nazar.fi/hotelli/pegasos-resort/

Instant World Booking, Socialista Lifestyle Hostel, https://www.instantworldbooking.com/Indonesia-hotels/Socialista-Lifestyle-Hostel_Seminyak.htm

Lainaukset

Vesta Box 2018, https://vestabox.net/2018/03/15/pakettimatka-vs-omatoimimatka/, Katriina Tammilehto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti